Čuvanje namirnica.
Zamrzavanje nam pruža mogućnost da duže čuvamo namirnice i da cele godine imamo da jedemo ono što volimo. Zamrzavanje je postupak obrade namirnica uz pomoć niske temperature. Tako se zaustavljaju biohemijske promene, kao i delovanje mikroorganizama. Pre zatvaranja kese u kojoj će hrana biti zamrznuta, treba istisnuti vazduh, jer on isušuje namirnicu. Neke namirnice nije preporučljivo zamrzavati, jer gube svoja svojstva: majonez, kuvana jaja, sve vrste salata, svež paradajz, kuvani krompir. Pršuta i kobasice izgube ukus, a slanina se često užegne.
Jednom odmrznuta namirnica se ne vraća u frižider da stoji. Sladoled kad se odmrzne nikad se ponovo ne zamrzava.Odmrznute namirnice uglavnom više nemaju boju, ukus i miris kao sveže.
Hleb se čuva u plastičnim kesama u zamrzivaču do 2 meseca.
Meso sirovo, neposoljeno se pakuje u kese. Pripremljeno meso pakujte u plastične kesice ili posude. Pre zamrzavanja poželjno je da uklonite masne delove.Svinjsko i teleće meso ne bi trebalo čuvati duže od 6 do 9 meseci, a piletina i govedina mogu da ostanu u zamrzivaču do 12 meseci. Šunku i slaninu treba potrošiti u roku od mesec dana. Posnija riba može da se drži u zamrzivaču do 6t meseci, dok masnija ne bi trebalo da stoji duže od 3 meseca.
U frižideru se mleveno meso, sveže pileće meso ili riba, moraju iskoristi istog ili najkasnije sledećeg dana. Meso u komadu može da ostane dva do tri dana a kuvano, dva dana. Jelo sa kuvanim mesom može da se drži u frižideru dva dana, a sa pilećim, ćurećim ili ribom - do sutradan.
Majonez otvoren može da stoji 2-3 meseca.
Džem u otvorenoj tegli će se duže očuvati kad na njega stavite šećer u prahu.
Mlečni proizvodi se čuvaju u plastičnim kesicama. Tvrdi sirevi se čuvaju 6 meseci, 3 meseca beli sir a puter se čuva 6 meseci. Preporučuje se zamrzavanje samo dugotrajnog mleka, koje treba odmrznuti u frižideru. Dugotrajno mleko nakon otvaranja se može koristiti najviše tri dana. Nakon ovog perioda da biste bili sigurni da je mleko još uvek ispravno, mora se prokuvati. Kiselo mleko i jogurt se sporije kvare od mleka ali takođe zahtevaju čuvanje u frižideru.
Povrće i voće - najbolji način da sačuvate povrće je kratko barenje povrća u vreloj vodi pre stavljanja u zamrzivač - 1-5min u slanoj vodi, a zatim ga ostavite, ohlađenog i oceđenog.
Pri zamrzavanju voća - poput borovnica, malina, kupina, višanja... dobro je posuti ga šećerom, kako bi se što više očuvao ukus.
Povrće i voće može da se čuva u zamrzivaču od 8-12 meseci.
Testeninu držite u hermetički zatvorenim posudama na suvom mestu. Ako je bez jaja, može da se čuva godinu dana. Ako sadrži jaja, onda je pojedite u roku od mesec-dva.
Kečap neotvoren može stajati godinu dana posle roka, ali otvoren i korišćen može stajati još 4-6 meseci.
Krastavčići kiseli, neotvoreni 18 meseci mogu stajati posle naznačenog roka upotrebe. Otvoreni kiseli krastavčići treba da se bace ako su previše mekani.
Odmrzavanje
NE ODMRZAVAJTE na sobnoj temperaturi, već koristite frižider ili hladnu nikako toplu vodu, jer hrana koja stoji na sobnoj temperaturi duže od dva sata, nije u sigurnoj temperaturnoj zoni . To znači da takva hrana možda nije sigurna za konzumiranje.
Zamrzavanje nam pruža mogućnost da duže čuvamo namirnice i da cele godine imamo da jedemo ono što volimo. Zamrzavanje je postupak obrade namirnica uz pomoć niske temperature. Tako se zaustavljaju biohemijske promene, kao i delovanje mikroorganizama. Pre zatvaranja kese u kojoj će hrana biti zamrznuta, treba istisnuti vazduh, jer on isušuje namirnicu. Neke namirnice nije preporučljivo zamrzavati, jer gube svoja svojstva: majonez, kuvana jaja, sve vrste salata, svež paradajz, kuvani krompir. Pršuta i kobasice izgube ukus, a slanina se često užegne.
Jednom odmrznuta namirnica se ne vraća u frižider da stoji. Sladoled kad se odmrzne nikad se ponovo ne zamrzava.Odmrznute namirnice uglavnom više nemaju boju, ukus i miris kao sveže.
Hleb se čuva u plastičnim kesama u zamrzivaču do 2 meseca.
Meso sirovo, neposoljeno se pakuje u kese. Pripremljeno meso pakujte u plastične kesice ili posude. Pre zamrzavanja poželjno je da uklonite masne delove.Svinjsko i teleće meso ne bi trebalo čuvati duže od 6 do 9 meseci, a piletina i govedina mogu da ostanu u zamrzivaču do 12 meseci. Šunku i slaninu treba potrošiti u roku od mesec dana. Posnija riba može da se drži u zamrzivaču do 6t meseci, dok masnija ne bi trebalo da stoji duže od 3 meseca.
U frižideru se mleveno meso, sveže pileće meso ili riba, moraju iskoristi istog ili najkasnije sledećeg dana. Meso u komadu može da ostane dva do tri dana a kuvano, dva dana. Jelo sa kuvanim mesom može da se drži u frižideru dva dana, a sa pilećim, ćurećim ili ribom - do sutradan.
Majonez otvoren može da stoji 2-3 meseca.
Džem u otvorenoj tegli će se duže očuvati kad na njega stavite šećer u prahu.
Mlečni proizvodi se čuvaju u plastičnim kesicama. Tvrdi sirevi se čuvaju 6 meseci, 3 meseca beli sir a puter se čuva 6 meseci. Preporučuje se zamrzavanje samo dugotrajnog mleka, koje treba odmrznuti u frižideru. Dugotrajno mleko nakon otvaranja se može koristiti najviše tri dana. Nakon ovog perioda da biste bili sigurni da je mleko još uvek ispravno, mora se prokuvati. Kiselo mleko i jogurt se sporije kvare od mleka ali takođe zahtevaju čuvanje u frižideru.
Povrće i voće - najbolji način da sačuvate povrće je kratko barenje povrća u vreloj vodi pre stavljanja u zamrzivač - 1-5min u slanoj vodi, a zatim ga ostavite, ohlađenog i oceđenog.
Pri zamrzavanju voća - poput borovnica, malina, kupina, višanja... dobro je posuti ga šećerom, kako bi se što više očuvao ukus.
Povrće i voće može da se čuva u zamrzivaču od 8-12 meseci.
Testeninu držite u hermetički zatvorenim posudama na suvom mestu. Ako je bez jaja, može da se čuva godinu dana. Ako sadrži jaja, onda je pojedite u roku od mesec-dva.
Kečap neotvoren može stajati godinu dana posle roka, ali otvoren i korišćen može stajati još 4-6 meseci.
Krastavčići kiseli, neotvoreni 18 meseci mogu stajati posle naznačenog roka upotrebe. Otvoreni kiseli krastavčići treba da se bace ako su previše mekani.
Odmrzavanje
NE ODMRZAVAJTE na sobnoj temperaturi, već koristite frižider ili hladnu nikako toplu vodu, jer hrana koja stoji na sobnoj temperaturi duže od dva sata, nije u sigurnoj temperaturnoj zoni . To znači da takva hrana možda nije sigurna za konzumiranje.
Нема коментара:
Постави коментар